You Are Viewing

A Blog Post

Hemligheten med spansk fotboll

Med facit i hand efter att ha vunnit VM och EM, är det lätt att konstatera att framgångarna byggs av spansk ungdomsfotboll. Spansk fotboll bygger till stor del på en omfattande ungdomsverksamhet där varje La Liga klubb arbetar med att utveckla egna talanger. Inte sällan via framgångsrika akademier som kombinerar fotboll och skola. Filosofin inom spansk fotboll bygger på att utveckla spelare från gräsrotsnivå med landets egen spelstil och sätt att förstå fotboll. Den spanska utbildningen bygger inte på att spela för att vinna, utan att växa som spelare och människa.

Många drömmer om att bli fotbollsproffs vilket är få förunnat men alla kommer att växa upp. Därför är det lika viktigt eller viktigare att arbeta med individens sociala utveckling och vilka värderingar som klubben ger ungdomar.

Dagens 7-årigar spelar fotboll med samma leende på läpparna, som barn alltid har gjort. Skillnaden för dagens ungdomsspelare är att dagens samhälle och livsstil är fullt av distraktioner, färre platser att spela fotboll på, videospel och allt fler sporter som lockar.

De enda som gör en ung person motiverad är att de älskar fotboll och uppmuntran. Om ett barn älskar spelet han kommer han/hon att spela tills hans fötter värker. Vissa barn älskar verkligen spelet, andra älskar att vinna. Både är kraftfulla drivkrafter. För de som älskar fotboll är utbildningen lätt och de kommer att lära dig det en coach kan lära ut. För dem som älskar att vinna är det viktigt att förstå att det bästa sättet att vinna är att utveckla färdigheter.

I Spanien har vi väldigt sällan övningar utan boll. Det beror på att de anser att det enda sättet för att få en spelare att träna hårdare är att få honom att älska träningen ännu mer. Träning måste vara rolig. Inga långa fyspass eller konditionsträning. Varför träna hårdare och göra utbildningen mindre roligt för att förbättra konditionen 5%? Det är ett slöseri med tid och dödar kärleken till spelet.

En spelare med bättre färdigheter kommer att älska spelet ännu mer. Han/hon kommer inte att oroa sig för tekniken, utan kommer att känna kontroll och börjar se fotboll som en konst. Alla vet att ju duktigare du är desto mer du tycker om det du gör.
Det är själva kärnan.

LOVE THE GAME